Historie
Historie mlýna obsahuje událost z období:
Středověk – do nástupu Habsburků na český trůn (1526)
Novověk A – do bitvy na Bílé Hoře (1526–1620)
Do roku 1831, kdy zemřel, provozoval mlýn čp. 1 Jakub Hanousek, manž. Anna (+1829) (https://www.mza.cz/actapublica/matrika/detail/8488?image=216000010-000253-003373-000000-007039-000000-00-B04351-01090.jp2, doplnila Marie Streubelová)
1835 Vojtěch Brázda
Události
- První písemná zmínka o existenci vodního díla
- Vznik mlynářské živnosti
1860 V Hodicích byla postavena textilní továrna, která se později stala masnou.
První světová válka (1914–1918)
1926/1927 Po úpadku podnikání v textilním průmyslu se majitel továrny spojil s podnikatelem Janem Satrapou a v roce 1926 založili Akciovou továrnu na salám a poživatiny, a.s. Hodice.
1930 Akciová továrna na salám
1937 Poměrně malý provoz v Hodicích má všechny potřebné parametry na výrobu toho nejkvalitnějšího v oblasti trvanlivých salámů. Přilehlý rybník a drsné podnebí Vysočiny vedly majitele kolem roku 1937 k výstavbě přírodní sušárny. Ta je dnes již unikátem a od třicátých let se v ní téměř nepřetržitě suší a zakuřují trvanlivé salámy.
1943-1945 – Omezení výroby
1945 – Podnik přešel do národní správy.
1948 – Podnik byl státem znárodněn, až do roku 1950 byl součásti podniku Masný průmysl Praha.
1950-1952 – Hodická masna se stala součástí podniku “Masný průmysl – základní závod Studená”
1952 – 1954 – Byla masna součástí Jihlavského masného trustu.
1954 – 1958 – Masna byla pod vlastní správou.
1958 – 1990 – Byla součástí různých státních podniků.
1967 Státní podnik v Hodicích dostává za úkol vymyslet alternativu k nedostatkovému dovozovému uheráku. V té době ale předpisy nedovolovaly fermentaci salámů – vznikla tedy Vysočina, ta první a původní. Do dnes ji vyrábíme pod názvem Vysočina 1967.
1990 – 1992 – Hodická masna se stala samostatným státním podnikem.
1992 – V rámci privatizace se masna stala akciovou společností Vysočina Hodice a.s.
2006 – Majitelem se stala skupina J&T
2009 – Hodická masna se stává součástí Krahulíku
2010 – Majitelem Hodické masny i Krahulíku se stává skupina Agrofert, v tomto roce také Hodická masna dostává ocenění regionální potravina pro Vysočinu 1967.
Příjmení mlynářů působících na mlýně:
Historie mlýna také obsahuje:
-1831 Jakub Hanousek
1835 Vojtěch Brázda
Přepis z literatury, vyprávění pamětníků apod.
Přepis z pramenů: inventář, nájemní či kupní smlouva, výpisy z matrik aj.
Mlýn je vyobrazen na:
Veduta, ručně malovaná mapa
Mapa Pozemkového katastru (1923–1956)
Letecké snímkování (1936 - 1963)
Předměty spojené s osobou mlynáře a provozu:
- Hlavičkový (firemní) papír