Darebáci nejsou všichni mlynáři,
ale mlynáři jsou všichni darebáci.
(švýcarské přísloví)

Panský, Gaertnerův mlýn, mlýn Pod Sedlčany, Pod pivovarem

Panský, Gaertnerův mlýn, mlýn Pod Sedlčany, Pod pivovarem
234
Jateční
Sedlčany
264 01
Příbram
Sedlčany
49° 39' 55.5'', 14° 25' 43.9''
Mlýn bez funkčního vodního motoru
Mlýn pochází zřejmě již z 16. století, neboť je připomínán jako majetek Jakuba
Krčína z Jelčan a Sedlčan. Na konci 19. ho měli v držení Gärtnerovi, kteří jej získali od rodiny Hertigů. Panský mlýn přešel následně do majetku rodiny Pejšovy. Mlýn pracoval 24 hodin denně po celý rok a zaměstnával 18 osob. Mlecí činnost zde byla ukončena během 2. světové války a samotný mlýn posléze sloužil jako sklad. Mlýn postupně chátrá.
Mastník
nepřístupný

Obecná historie:

Mlýn pochází zřejmě již z 16. století, neboť je připomínán jako majetek Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan. V roce 1839 vlastnil mlýn Hortig Josef (RŠ). Na konci 19. ho měli v držení Gärtnerovi, kteří jej získali od rodiny Hertigů. Na mletí ve 20. letech 20. století používal čtyři dvoupárové stolice jednu jednopárovou a jedno mlýnské kamenné složení, a to na mletí pšenice. Pro mletí žita využíval dvě dvoupárové stolice a kámen. Poháněn byl 2 vodními turbínami a parním strojem o síle 60 HP. I u něj došlo na přelomu 19. a 20. století k několika přestavbám. Rozsáhlá rekonstrukce proběhla např. roku 1880, 1896,1899 a1918, kdy mu bylo přistaveno jedno patro. Dne 20. července 1915 zde byla zavedena vlastní elektrická síť a postavena parní lokomotiva. Panský mlýn přešel následně do majetku rodiny Pejšovy. Mlýn pracoval 24 hodin denně po celý rok a zaměstnával 18 osob. Mlecí činnost zde byla ukončena během 2. světové války a samotný mlýn posléze sloužil jako sklad. Mlýn postupně chátrá.

x   x   x

Na severovýchodní straně města Sedlčan, v Jateční ulici, vedl mlýnský náhon vodu z potoka Mastníku k mlýnu s číslem popisným 234. Objekt byl v polovině 19. století spojen s pilou. K mlýnu patřilo 1 ha pole, 1 ha louky a zahrada; svou rozlohou se řadil k největším mlýnům na Sedlčansku. Říkalo se mu také „Panský“, „Pod Sedlčany“ či „Sedlčanský pod pivovarem“ a také, podle majitele, „Gärtnerův“. Panský mlýn patřil v 19. století rodině Hartigových. Objekt s číslem popisným 234 držel Josef Hartig.
Poté jej převzal Antonín Hartig. Ve vodní knize se setkáme až se jménem Gärtner. František Gärtner, obchodník v Sedlčanech, měl se svou manželkou Josefou, rozenou Holovicovou z Malčan, syna Josefa a právě on převzal mlýn. Josef Gärtner si do mlýna vzal manželku Alžbětu, rozenou Holou z Příbrami.

K zasazení normálního znamení došlo nejdříve 17. listopadu 1891 a neslo majitelovy iniciály „JG“, tedy Josef Gärtner. Ovšem o postavení normálního znamení žádala okresní hejtmanství 25. října 1891 Eliška Gärtnerová, v žádosti nazývaná majitelkou parního válcového mlýna s číslem popisným 234 v Sedlčanech. Bohužel z jiných dokumentů nelze Eliščinu totožnost vypátrat. Mohla to být sestra, nebo také dcera Josefa Gärtnera a v žádosti o normální znamení ještě opravdu majitelkou mlýna a při samotném ocejchování už mohl mlýn patřit Josefu Gärtnerovi. Druhý cejch získal mlýn 5. září 1892.
Syn Josefa Gärtnera, Jaroslav, na mlýně pracoval jistě už v roce 1896. Bydlel asi, jako jeho otec, na náměstí v Sedlčanech v domech s čísly popisnými 133 a 134. Za manželku pojal Aloisii Follprechtovou z Plzně629 a měli spolu čtyři dcery - Alžbětu, Marii, Aloisii a Josefinu. Dne 3. února 1896 zažádal Jaroslav Gärtner okresní hejtmanství o přístavbu mlýna. Chtěl rozšířit stávající místnosti, protože už neměl kam dát strojní vybavení.Dne 28. února 1896 proběhlo v kanceláři mlýna místní jednání v jeho žádosti.
Komise si také prohlédla místnosti ve mlýně a byty pro dělníky a jeho žádosti vyhověla. Dne 4. března 1912 se ve mlýně stalo neštěstí. Ve zprávě z 5. března, adresované okresnímu hejtmanství stálo, že Johann Linhart, osmdesátiletý zaměstnanec ve mlýně, okolo šesté hodiny večer dostal závrať a spadnul z cesty do mlýnského potoka. Jeho tělo unášel proud až do mlýnského stavidla, které ho rozdrtilo. Okresní hejtmanství o tom 6. března 1912 seznámilo okresní soud v Sedlčanech. Nikdo na tom nenesl vinu, protože cesta, vedoucí k mlýnskému náhonu, a z které Linhart spadl, byla obecní, a tak nebylo v případě této smutné události potřeba dalšího vyšetřování. Přesto okresní hejtmanství požadovalo po Jaroslavu Gärtnerovi výnosem ze dne 22. dubna 1912, aby do konce dubna 1912 předložil listiny, týkající se zřízení jeho mlýna a náhonu na tento mlýn vedoucího.
Gärtner proti tomu prostřednictvím svého advokáta Karla Fišerova podal rozklad, neboť se domníval, že účelem tohoto opatření nebylo předložení listin, tím spíš opisů, které by mu muselo okresní hejtmanství vydat, ale odstranění závad cesty vedoucí kolem náhonu. Mlynář vypověděl: „(…) Cesta tato jest však majetkem obce Sedlčanské a jest proto téžpovinností obce aby pečovala o bezpečnostní opatření, aby chodci nepřišli pádem do mlýnského náhonu k úrazu (…) patří mně jako majiteli mlýna pouze potoky č. kat. 1421 a 1422 resp. 1428/1 a nemůže mně býti ani uloženo, abych postavil na veřejné cestě, vedle potoku, resp. náhonu zřízené - a to teprve později, když mlýnský náhon dávno před tím, od nepamětných dob již existoval - ochranná opatření.“
Gärtner žádal okresní hejtmanství, aby byl od dodatečného schválení mlýnského zařízení osvobozen, protože dle něj nebylo takové opatření patřičné a aby samy Sedlčany obstaraly při cestě kolem náhonu náležitá ochranná opatření. Vyhláškou okresního hejtmanství z 5. července 1913 se mělo 26. července téhož roku konat komisionální šetření. Gärtner s ním nesouhlasil a 10. července 1912 psal místodržitelství v Praze, že nerozumí, proč by se takové řízení mělo konat, když žádná ze soukromých osob si na mlýnské zařízení nestěžovala. Také nechápal, proč by se na jeho útraty mělo toto šetření konat, když o něj nežádal a bylo by na místě teprve tehdy, až by bylo zjištěno, že nějaké ustanovení vodního zákona přestoupil.635 Gärtner dosáhl svého, protože 11. září 1913 jeho stížnosti vyhovělo místodržitelství v Praze.
Dne 20. července 1915 podal Jaroslav Gärtner hned tři žádosti, týkající se renovace mlýna. Chtěl zavést z mlýna elektrickou síť za účelem osvětlování jeho domů na náměstí s čísly popisnými 133 a 134 v Sedlčanech. Dále chtěl stávající parní kotel nahradit novou parní lokomobilou systému Wolfova na přehřátou páru o maximální síle 96 HP a nakonec hodlal dosavadní dvě kola na svrchní vodu vyměnit za dvě turbíny systému Francis o síle 45 HP. Okresní hejtmanství mu vyšlo vstříc a na 20. srpna 1915 ustanovilo komisionální řízení.

Ve zvelebování mlýna Jaroslav Gärtner pokračoval. 10. května 1917 zažádal okresního hejtmanství o rekonstrukci dosavadní dvoupatrové mlýnské budovy. Chtěl ji zvýšit o jedno poschodí, opatřit střechu dřevocementovou a ohnivzdornou římsou a do střechy vsadit železná okna. 3. července 1917 se konalo místní komisionální šetření. Gärtner 24. září 1918 ohlásil dokončení přestavby a žádal o kolaudaci. Mlýn byl zařízen současně na mletí pšenice a žita. Pracoval po celý rok kromě nedělí a svátků s 18 zaměstnanci. Jeho mouka se vyvážela i do zahraničí.
Dne 25. prosince 1931 si Karel Vacek, mlynář v Luční ulici s číslem popisným 96, stěžoval u okresního úřadu v Sedlčanech na Jaroslava Gärtnera za „neoprávněné zvýšení normální výšky jezu k vydržování vody“, což mělo za následek, že tato voda se drží k jeho mlýnu v odpadní strouze a vodní kolo se v této zadržené vodě brodí. Zmenšuje se tím výkonnost vodní síly a trpí tím konstrukce vodního kola. Vacek prý Gärtnera již na to dvakrát upozornil, ale bezvýsledně. Vacek prosil okresní úřad o Gärtnerovo potrestání. O tom, jak Karel Vacek pochodil, nic nevíme, neboť se nedochoval žádný další dokument, týkající se tohoto sporu.
Dne 29. února 1932 zažádal majitel Panského mlýna o zahájení vodoprávního řízení za účelem rekonstrukce jezu na potoku Mastníku s číslem katastrálním 1423 v Sedlčanech. Gärtner chtěl jez uvést do původního stavu betonovou chránící deskou. K tomu se mělo konat 12. dubna 1932 komisionální řízení, avšak na Gärtnerovu žádost se řízení odložilo na neurčito. O Gärtnerovu rozhodnutí můžeme spekulovat. Pravděpodobně se dostal do finančních potíží, poněvadž 28. června 1933 od něho koupil mlýn ve veřejné dražbě za 430 000 Kč jakýsi Trajer, mlynář z Horosedel. Rodina Gärtnerova již dříve prodala Zábřežský mlýn Bedřichu Pejšovi, majiteli firmy „Jan Pejša.“ Mlýn byl mimo provoz od 1. ledna 1944. Přestože okupanti strojní zařízení mlýna vyrabovali, chtěl Bedřich Pejša uvést mlýn do provozu v dřívějším rozsahu. Jeho žádost nebyla kladně vyřízena, neboť majitel měl ještě mlýn na Lhotce, který byl za války v provozu a se kterým se počítalo i nadále. Dodnes můžeme stavení mlýna v Jateční ulici spatřit, ovšem ve zchátralém stavu.

 


Historie mlýna obsahuje událost z období:

1586 od Jana Zábřežského koupil Jakub Krčín z Jelčan a přestavěl na velký mlýn s valchou a šlejfírnou

mlel pro dvory dublovický a křepenický (Krčínov)

1665 P.Matěj Motl-Pern mlynář veřtatu J.M.K. pod Sedlčany přijat k přeučení se řemesku k mistru Janu Křikavovi na čtvrt roku, za což musel zaplatit 36 grošů a 2 libry vosku

1669-1676 Václav Čekanský

Josef Hartig, pův. panský mlynář

na mlýně se narodil 4.5.1833 Karel Hartig, později stavební podnikatel a starosta Žižkova u Prahy

1839 Josef Hartig

mlýn převzal mladší syn Antonín Hartig (16.2.1838-9.8.1908)

2. pol. 19. stol. rodina Hartigova

na mlýně pobýval skladatel Karel Bendl jako host u Hartigů

1870 mlýn koupil František Gärtner, obchodník ze Sedlčan s manž. Josefou roz. Holovicovou ze statku Malčany

syn Josef Gärtner (1843-1888) s manž. Alžbětou roz. Holou z Příbrami

Josef Gärtner byl postupně zvolen starostou města, okresním starostou, člen rady Obchodní a živnostenské komory České Budějovice, poslanec českého zemského sněmu a říšské rady.

jejich syn Jaroslav Gärtner (*1863) s manž. Aloisií roz. Follprechtovou (*1871 v Plzni)

1896 ve mlýně 9 zaměstnaců

Události
  • Významná osobnost či událost spojená s mlýnem
Hospodářský typ mlýna
Smíšený

začleněn jako smluvní mlýn do Válečného obilního úsatvu

provoz celoroční, ve 3 směnách po celý den

Hospodářský typ mlýna
Obchodní

mlýn měl 18 zaměstnanců

1925 Jaroslav Gaertner

Gärtnerovi se dostali do finančních problémů, museli mlýn prodat

ve mlýně hlášen strojník Stibor Kříž s manž. Karlou Bezkočkovou

1930 mlýn koupil Rudolf Goldberger a po 7 letech jej prodal Jindřišce a Bedřichovi Pejšovým

1930 nájemce Leon Krása

1937 koupila Jindřiška Pejšová, která už vlastnila mlýn na Lhotce

1938 mlýn spravuje Bedřich Pejša (ale není vlastníkem)

za 24 hod dokázal semlít 100 q pšenice a 24 q žita, roční kapacita 500 vagonů obilí

1938 zpracoval 59.000 q pšenice a žita (590 vagonů)

1.1.1944 zastaven provozu, zařízení demontováno

po válce rozhodnuto, že mlýn nesmí být obnoven, měla zde být zřízena továrna na výrobu chemických filtrů

 

Události
  • Zánik mlynářské živnosti
Hospodářský typ mlýna
Obchodní

Příjmení mlynářů působících na mlýně:

  • Motl-Pern
  • Čekanský
  • Hartig
  • Gaertner
  • Gärtner
  • Krása
  • Trajer
  • Hortig
  • Goldberger
  • Pejša

Historie mlýna také obsahuje:

-1586 Jan Zábřežský

1586- Jakub Krčín z Jelčan

1665 Matěj Motl-Pern

1669-1676 Václav Čekanský

1839 Josef Hartig

Antonín Hartig

1870 František Gärtne

Josef Gärtner
-1925 Jaroslav Gärtner

Rudolf Goldberger

Bedřich Pejša

1930 nájemce Leon Krása

1933 Trajer

Mlýn je vyobrazen na:

Předměty spojené s osobou mlynáře a provozu:

    dochován bez větších přestaveb
    05 2012
      průmyslový areál
      mlýn na potoku (50 - 1000 l/s)
      mlýnice a dům pod jednou střechou, avšak dispozičně oddělené
        zděná
        vícepodlažní
        1896 mlýn přestavěn, pův. obytné místnosti pro zaměstnance přebudovány na mlýnskou provozovnu.
        Obdélníková 20 m dlouhá budova s přístavkem 9,1 m. Výška 10,4 m.
        Novější třípatrová část, vedle starší, rovněž třípatrové. Obytné stavení a zbytky hosp. budov.
        Vysový komín od parního stroje zbořen.
        1917 přesatvěn dle projektu Jana Prokopce z Královských Vinohrad, nad přední i zadní částí nastavěno třetí patro
        1938 žitný mlýn délka úřes 14 m, pšeničný délka přes 20 m, na šířku bez strojovny, čistírny a turbínového domku 12 m.
        I s podkolím měly obě budovy 4 mlecí podlahy.
        • plastická omítková výzdoba fasád a štítů
        • epigrafické památky (nápisy, datování aj.)
        • střešní nástavba
          • zcela bez technologie aj.
          VýrobceJan Prokopec, Praha Král. Vinohrady
          Popisprojekt z roku 1917
          VýrobceJan Prokopec, Praha Král. Vinohrady
          Popisprojekt z roku 1917
          1917:
          jižní novější část na mletí pšenice:
          přízemí: 2 šrotovací stolice, 3 vymílací stolice (2 dvoupárové a 1 jednopárová), 1 francouzské složení
          brchní podlaha: 1 čtyřdílný rovinný vysévač, 3 dvoudílné vysévače, 2 reformy, 1 tlakový filtr, 3 koukolníky, 1 tarár, 1 moučný vysévač
          v podkolí 2 ventilátory
          přední i zadní část budovy prostupovaly komory pro šrotování a míchání otrub
          1925:
          pro mletí pšenice:
          4 dvoupárové stolice a 1 jednopárová stolice a kámen
          pro mletí žita:
          2 dvoupárové stolice a kámen
          1938: u mlýna sila na 50 vagonů obilí
          1942 do mlýna přemístěna reforma Amme-Giesecke ze Lhoteckého mlýna
          Nezjištěn
          • výroba elektrické energie
          Zaniklý
          • brusírna
          • valcha
          • jiné
          1586 valcha a brusírna
          elektřina pro vlastní osvětlení
          1915 Jartoslav Gärtner osvětlil i své dva domy na sedlčanském náměstí, transformátor umístil do býv. kovářské dílny
          • náhon
          Téměř 1 km dlouhý náhon začínal u kamenného jezu poblíž mostu u městského sadu, obcházel Mastník po levé straně. Náhon kopírovala cesta ku mlýnu.
          Vodní kola umístěna na východní starně obdélníkové budovy, vidní cesta vedla rovmě od jihu k severu, pod budovy, odpadní strouhou se dostávala do potoka.
          Typvodní kolo na vrchní vodu
          StavZaniklý
          Popis1586 5 moučných kol
          1915: 2 vodní kola o prům 3,6 m vyměněna za 2 Francisovy turbíny
          Typvodní kolo na vrchní vodu
          StavZaniklý
          Popis1586 5 moučných kol
          1915: 2 vodní kola o prům 3,6 m vyměněna za 2 Francisovy turbíny
          Typturbína Francisova
          StavNezjištěn
          Popis1915 namísto 2 kol instalovány 2 Francisovy turbíny o celkovém výkonu 45 HP
          1930: 2 turbíny Francis, hltnost 0,8 m3/s, spád 4,5 m, výkon 15,5 a 11,6 HP
          Typparní stroj, lokomobila
          StavZaniklý
          Popis1903 starý parní kotel vyměněn za nový dvouplamenný, výkon 22 HP
          1915 instalována nová parní lokomobila typu Wolf o max. výkonu 96 HP
          1925 výkon 60 HP
          Typparní stroj, lokomobila
          StavZaniklý
          Popis1903 starý parní kotel vyměněn za nový dvouplamenný, výkon 22 HP
          1915 instalována nová parní lokomobila typu Wolf o max. výkonu 96 HP
          1925 výkon 60 HP
          Typdynamo
          StavZaniklý
          Popis1915 dynamo na stejnosměrný proud 120 V výkon 3,5 kW
          Historické technologické prvky
          • francouzský kámen | Počet: 3
          • AutorČeněk Habart
            NázevSedlčansko, Sedlecko a Voticko I.
            Rok vydání1995
            Místo vydáníSedlčany
            Další upřesněníDíl. I. - s. 236-237
            AutorČeněk Habart
            NázevSedlčansko, Sedlecko a Voticko I.
            Rok vydání1995
            Místo vydáníSedlčany
            Další upřesněníDíl. I. - s. 236-237
            AutorŠárka Mašková Janotová
            NázevProměny agrární krajiny mikroregionu Sedlčanska v letech 1850-1943
            Rok vydání0
            Místo vydání
            Další upřesněníNevydaná absolventská práce
            Odkaz
            Datum citace internetového zdroje
            AutorMinisterstvo financí
            NázevSeznam a mapa vodních děl RČS
            Rok vydání1932
            Místo vydáníPraha
            Další upřesněnísešit 12 (Tábor), s. 29
            AutorLenka Kletečková
            NázevMlýny a mlynáři vysídleného území Neveklovska 1. poloviny 20. století
            Rok vydání2016
            Místo vydáníPraha
            Další upřesněníbakalářská práce na katedře PVH FFUK
            Odkazhttps://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/80310
            Datum citace internetového zdroje07 2021
            AutorŠárka Mašková Janotová
            NázevVodní mlýny Sedlčanska na prahu modernizace
            Rok vydání1934
            Místo vydáníSedlčany
            Další upřesněnís. 42-44

            Místo uložení
            Název fondu
            Název archiválie
            Evidenční jednotka
            Inventární číslo, signatura
            Místo uložení
            Název fondu
            Název archiválie
            Evidenční jednotka
            Inventární číslo, signatura

            Základní obrázky

            Historické mapy

            Historické fotografie a pohlednice

            Současné fotografie - exteriér

            Současné fotografie - exteriér - detaily stavebních prvků

            Současné fotografie - interiér

            Současné fotografie - technologické vybavení

            Vytvořeno

            25.4.2014 14:54 uživatelem Šárka Janotová

            Majitel nemovitosti

            Není vyplněn

            Spoluautoři

            Uživatel Poslední změna
            Rudolf (Rudolf Šimek) 26.4.2014 14:03
            doxa (Jan Škoda) 5.2.2024 17:31